De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) heeft een alternatief programma gepresenteerd om in tijden van social distancing op 27 april toch Koningsdag te kunnen vieren. Dat gebeurt met onder meer een digitale kleedjesmarkt en een thuistoost, zo meldt de bond woensdag.

De KBOV heeft een brainstormsessie met leden gehouden en een alternatief programma onder de naam Woningsdag samengesteld.

Op maandag 27 april zullen om 9.45 uur door het hele land klokken luiden. Op televisie volgt een kwartier later een speciale uitzending waarin het Concertgebouworkest het Wilhelmus zal spelen.

Om 12.00 uur begint dan een vrijmarkt op internet, oftewel een digitale kleedjesmarkt.

Ook zullen kinderen een digitale brief schrijven om de koning te feliciteren. De KBOV vraagt hen ook op te schrijven wat de coronacrisis met hen doet. Kinderen kunnen als ze willen ook tekeningen maken. In de middag worden deze brieven en tekeningen aan koning Willem-Alexander overhandigd.

Saamhorigheidsconcerten voor ouderen

Ook krijgen muzikanten en artiesten het verzoek tussen 15.00 en 16.00 uur optredens te verzorgen voor ouderen in hun gemeenschap die hun verzorgingstehuizen niet in of uit kunnen. Deze optredens worden door de KBOV saamhorigheidsconcerten genoemd.

De dag eindigt om 16.00 uur met een zogenoemde thuistoost. Mensen in het hele land kunnen dan gelijktijdig het glas heffen op de 53e verjaardag van de koning.

Koningsdag oude stijl kan vanwege de huidige coronamaatregelen geen doorgang vinden. Onder normale omstandigheden zouden koning Willem-Alexander en zijn gezin Koningsdag uitbundig hebben gevierd in Maastricht.

(Bron: www.nu.nl)